Get 40% off select Statistics books or choose from thousands of Archive eBooks at 9.99 each!

Handleiding kortdurende schematherapie

Voor groepstherapie en individuele therapie

Authors: van Vreeswijk, Michiel, Broersen, Jenny

Free Preview
 • Effectieve behandeling voor patiënten met persoonlijkheidsproblematiek
 • Voor individuele therapie en groepstherapie
 • Maakt gebruik van cognitieve gedragstherapie
 • Aanvullend materiaal online
see more benefits

Buy this book

eBook n/a
 • ISBN 978-90-368-1547-5
 • Digitally watermarked, DRM-free
 • Included format: PDF, EPUB
 • ebooks can be used on all reading devices
About this book

Dit boek biedt behandelaren een handleiding om schematherapie, een succesvolle en bewezen effectieve methode voor de behandeling van persoonlijkheidsproblematiek, toe te passen in kortdurende therapievarianten. Het behandelt twee kortdurende protocollen die u los van elkaar of - voor een langere therapie - achtereenvolgend kunt aanbieden. De protocollen zijn geschikt voor individuele schematherapie en voor schemagroepstherapie, waarbij interpersoonlijk leren in zowel het therapeutisch contact plaatsvindt als in het contact met andere groepsleden. Het werken in en met groepen wordt door behandelaren en cliënten als een krachtige experiëntiële en vaak emotioneel corrigerende gebeurtenis ervaren.

Iedereen heeft gevoelige snaren. Deze gevoelige snaren, zogeheten ‘schema’s’, bepalen hoe mensen in het dagelijks leven functioneren. Triggering van deze schema’s kan iemand in bepaalde gemoedstoestanden (modi) brengen. Sommige mensen ondervinden in hun dagelijks leven zo’n last van hun schema’s en modi dat er sprake is van een persoonlijkheidsstoornis.

Deze herziene druk (voorheen Kortdurende schemagroepstherapie) richt zich nu ook op het werkboek Experiëntiële technieken. Er worden voorbeelden gegeven van groepsdynamische processen en interactief leren.

Kortdurende schematherapie bestaat uit een handleiding voor de therapeut, een werkboek CGT-technieken en een werkboek Experiëntiële technieken. De werkboeken kunnen los van elkaar worden gebruikt of achtereenvolgend. Beide werkboeken richten zich op het verminderen van de invloed van schema’s en modi op het dagelijks leven van cliënten. 

About the authors

Michiel van Vreeswijk is klinisch psycholoog en directeur van G-kracht psychomedisch centrum. Hij is hoofddocent diagnostiek voor de opleiding tot Gezondheidszorgpsycholoog Volwassenen & Ouderen bij Rino Groep, regio Rotterdam en Leiden. Hij is erkend supervisor en leertherapeut cognitieve gedragstherapie en erkend supervisor schematherapie zowel bij het Nederlands register schematherapie en de International Society of Schema Therapy (ISST).

Jenny Broersen is als klinisch psycholoog/psychotherapeut werkzaam als locatiehouder bij G-kracht psychomedisch centrum Amsterdam en bij GGZ Delfland te Delft. Zij is hoofddocent behandeling voor de opleiding tot Gezondheidszorgpsycholoog Volwassenen & Ouderen bij Rino Groep, regio Rotterdam. Zij is erkend supervisor en leertherapeut cognitieve gedragstherapie en erkend supervisor schematherapie zowel bij het Nederlands register schematherapie en de International Society of Schema Therapy (ISST).

Beide auteurs hebben verschillende boeken, hoofdstukken en artikelen op het gebied van schematherapie geschreven. Bij Bohn Stafleu van Loghum zijn de boeken Mindfulness en Schematherapie (2009) en Handboek Schematherapie (2008) uitgegeven.

Buy this book

eBook n/a
 • ISBN 978-90-368-1547-5
 • Digitally watermarked, DRM-free
 • Included format: PDF, EPUB
 • ebooks can be used on all reading devices
Loading...

Recommended for you

Loading...

Bibliographic Information

Bibliographic Information
Book Title
Handleiding kortdurende schematherapie
Book Subtitle
Voor groepstherapie en individuele therapie
Authors
Copyright
2017
Publisher
Bohn Stafleu van Loghum
Copyright Holder
Bohn Stafleu van Loghum
eBook ISBN
978-90-368-1547-5
DOI
10.1007/978-90-368-1547-5
Edition Number
3
Number of Pages
X, 108
Topics