Read While You Wait - Get immediate ebook access, if available*, when you order a print book

Dichter bij diabetes

Een praktische handleiding

Authors: Holtrop, R.

Free Preview
 • Geeft handvatten om het dagelijkse werk te ondersteunen
 • Vat de laatste wetenschappelijke inzichten samen
 • Met veel casussen
see more benefits

Buy this book

eBook $49.99
price for USA in USD
 • ISBN 978-90-368-1053-1
 • Digitally watermarked, DRM-free
 • Included format: EPUB, PDF
 • ebooks can be used on all reading devices
 • Immediate eBook download after purchase
Softcover $64.99
price for USA in USD
About this book

Vanaf het moment dat de diagnose diabetes mellitus type 2 wordt gesteld, krijgen veel patiënten te maken met een praktijkondersteuner huisarts.  Een steeds groter deel van de diabeteszorg vindt plaats in de eerste lijn: inmiddels zo’n 75%. Bovendien zal het aantal patiënten de komende jaren naar verwachting alleen maar toenemen. Om goede zorg te kunnen blijven bieden, is voor de praktijkondersteuner gedegen en up-to-date kennis van de ziekte en de behandeling dan ook een vereiste.

Dichter bij diabetes geldt als een onmisbaar naslagwerk voor de professionele praktijkondersteuner. Er komen verschillende aspecten van diabetes mellitus type 2 aan de orde, waaronder het stellen van de diagnose, metabool syndroom, hypo- en hyperglykemie,specifieke patiëntgroepen, complicaties, psychologische aspecten en therapieën. Ook is een aantal hoofdstukken gewijd aan de organisatie van diabeteszorg, zoals aan de samenwerking in het eerstelijns diabetesteam en de ketenzorg rond diabetes mellitus type 2. De diverse casussen met uitwerkingen verhelderen hoe de richtlijnen voor diabetes-zorg in de praktijk kunnen worden uitgevoerd.

In deze tweede, geactualiseerde editie zijn belangrijke wijzigingen en aanvullingen aangebracht. Allereerst zijn hoofdstukken toegevoegd over prediabetes, individuele zorg bij diabetes mellitus en een samenvatting van de NHG-standaard Diabetes mellitus type 2 (derde herziening, 2013). In het hoofdstuk over niet-medicamenteuze behandeling is de nieuwe voedingsrichtlijn uit 2014 verwerkt, in het hoofdstuk over kwaliteit is veel informatie toegevoegd over de nieuwe NHG-indicatoren en in het hoofdstuk over medicamenteuze behandeling zijn nieuw beschikbaar gekomen geneesmiddelen toegevoegd.

 

Dichter bij Diabetes is primair bedoeld voor praktijkondersteuners, praktijkverpleegkundigen en praktijkondersteuners in opleiding, maar zal daarnaast zeker ook nuttig zijn voor huisartsen. Door aandacht te besteden aan een diversiteit aan praktische onderwerpen, krijgt de praktijkondersteuner handvatten geboden die de uitoefening van het dagelijks werk binnen de praktijk zullen ondersteunen

About the authors

Roelf Holtrop studeerde psychologie en geneeskunde aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Na het artsexamen was hij één jaar werkzaam als arts-assistent gynaecologie. Aansluitend volgde hij in Leuven de huisartsopleiding. Vanaf 1992 is hij, in een duopraktijk, werkzaam als huisarts in Ermelo. Gedurende de periode 2000-2006 was Roelf Holtrop actief in de kerngroep van het DiHAG. Daarnaast was hij van 2002 tot 2010 voorzitter van de wetenschappelijke redactie van het maandblad Patiënt Care en vanaf 2006 lid van de redactie van het EADV-magazine. Van zijn hand verschenen artikelen over diabetes mellitus in Modern Medicine, Nederlands Tijdschrift voor Diabetologie en Diabetes Specialist. In 2008 verscheen Acute ontregelde diabetes op de huisartsenpost en in 2015 De ouder patiënt met type 2 diabetes. Roelf Holtrop is inhoudelijk adviseur voor diabeteszorg voor de loko-regionale zorggroep op de Noord-West Veluwe Medicamus. Als hospice-arts en palliatief consulent is Roelf Holtrop regionaal eveneens actief op het vlak van de palliatieve zorg.

Table of contents (21 chapters)

Table of contents (21 chapters)

Buy this book

eBook $49.99
price for USA in USD
 • ISBN 978-90-368-1053-1
 • Digitally watermarked, DRM-free
 • Included format: EPUB, PDF
 • ebooks can be used on all reading devices
 • Immediate eBook download after purchase
Softcover $64.99
price for USA in USD
Loading...

Recommended for you

Loading...

Bibliographic Information

Bibliographic Information
Book Title
Dichter bij diabetes
Book Subtitle
Een praktische handleiding
Authors
Copyright
2015
Publisher
Bohn Stafleu van Loghum
Copyright Holder
Bohn Stafleu van Loghum
Distribution Rights
NUR 870
eBook ISBN
978-90-368-1053-1
DOI
10.1007/978-90-368-1053-1
Softcover ISBN
978-90-368-1052-4
Edition Number
2
Number of Pages
XIII, 235
Topics

*immediately available upon purchase as print book shipments may be delayed due to the COVID-19 crisis. ebook access is temporary and does not include ownership of the ebook. Only valid for books with an ebook version. Springer Reference Works and instructor copies are not included.