Extended! eBooks from the 'Springer Archives' only $/€/£ 8.99 each–save now!

cover

Het goede levenseinde in casussen

Authors: Boer, T., Cusveller, B., Koopman, B., Bakker, D.-J.

 • Helpt zorgverleners én -vragers keuzes te maken die beter bij de patiënt passen
 • Combineert casuïstiek met medisch-ethische kaders
 • Gaat in op praktijk en theorie van palliatieve zorg
see more benefits

Buy this book

Softcover n/a
 • ISBN 978-90-368-1940-4
 • Free shipping for individuals worldwide
 • Institutional customers should get in touch with their account manager
 • Covid-19 shipping restrictions
About this book

Dit boek gaat over de vraag wat zorg in de laatste levensfase geslaagd maakt in de beleving van patiënten, hun naasten en hun zorgverleners. Artsen en ethici gaan in het boek op zoek naar het ‘Higgs-deeltje’ van palliatieve zorg: onzichtbaar maar essentieel voor de samenhang en het goede begrip. 

Het goede levenseinde in casussen biedt vingerwijzingen aan iedereen die belang heeft bij geslaagde zorg.  Omdat dit boek zich richt op de praktijk van de zorg, dus op het beslissen en handelen van zorgverleners en zorgvragers, begrijpen we de zorgpraktijk zowel van bovenaf, vanuit de theorie, als van onderaf, vanuit de praktijk.  Uit de vele casussen blijkt dat er bij geslaagde zorg aandacht was voor wat ziek-zijn en afhankelijkheid voor een specifieke patiënt betekenen: de ene patiënt ervaart een gesprek over Advance Care Planning als een mededeling over een fatale diagnose, de ander als een blijk dat de arts zijn autonomie respecteert; de ene patiënt ervaart de optie van euthanasie als een troost, de ander meent daaruit op te maken dat hem een vreselijke natuurlijke dood te wachten staat;  de ene familie ziet het staken van de beademing als medische bescheidenheid, de ander als een poging om iemand te doden.  Real life casussen die deze en vele andere situaties beschrijven, kunnen helpen keuzes te maken die beter bij de patiënt passen. 


About the authors

Dr. Dirk Jan Bakker werkte als chirurg, universitair hoofddocent, bijzonder hoogleraar en  medisch directeur van het AMC. 

Dr. Theo Boer is Lindeboom-hoogleraar ethiek van de zorg aan de Theologische Universiteit Kampen en universitair docent ethiek aan de Protestantse Theologische Universiteit te Groningen. 

Dr. Bart Cusveller is seniordocent en onderzoeker zorgethiek aan de bacheloropleiding verpleegkunde van de hogeschool Viaa in Zwolle. 

Dr. Bart Koopman promoveerde op onderzoek naar veroudering. Hij publiceert over ethische vraagstukken rondom het einde van het leven en werkt als arts in opleiding tot internist.

 

Buy this book

Softcover n/a
 • ISBN 978-90-368-1940-4
 • Free shipping for individuals worldwide
 • Institutional customers should get in touch with their account manager
 • Covid-19 shipping restrictions
Loading...

Recommended for you

Loading...

Bibliographic Information

Bibliographic Information
Book Title
Het goede levenseinde in casussen
Authors
Copyright
2017
Publisher
Bohn Stafleu van Loghum
Copyright Holder
Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel van Springer Media B.V.
Softcover ISBN
978-90-368-1940-4
Edition Number
1
Number of Pages
IX, 104
Number of Illustrations
2 illustrations in colour
Topics